Aktualności

Stypendium Prezesa Rady Ministrów 2016

Dominika Misiak - uczennica klasy czwartej Technikum w ZSCKR w Dobryszycach w roku szkolnym 2015/2016 uzyskała najwyższą średnią ocen w szkole - otrzymując stypendium Prezesa Rady Ministrów.

GRATULUJEMY!!!


„To, co przeżyło jedno pokolenie, drugie przerabia w pamięci”

Narodowe Święto Niepodległości

10 listopada 2016r. w przeddzień Narodowego Święta Niepodległości uczniowie klasy II FZE Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach zorganizowali akademię poświęconą temu wydarzeniu.

11 listopada 1918r. był wielkim początkiem wolności, początkiem odbudowy Państwa Polskiego, choć to był skomplikowany proces, jednak przyniósł nam pełną wolność, Polska odzyskała po 123 latach tak wyczekiwaną niepodległość.

Uczniowie ZSCKR w Dobryszycach z dumą i powagą obejrzeli i wysłuchali spektakl słowno-muzyczny poświęcony i dedykowany temu wydarzeniu.


Międzynarodowe Targi Warsaw Gastro Show

27 października uczniowie klas IPT, II PT, IV PT i II FZE brali udział w Międzynarodowych Targach Gastro Show organizowanych w Centrum Targowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie, k. Warszawy.

Program targów obejmował prezentację najnowszej oferty profesjonalnego sprzętu, akcesoriów czy produktów spożywczych używanych zarówno w branży gastronomicznej jak i hotelarskiej.

Poza zapoznaniem się z aktualnymi trendami panującymi na rynku targi były wartościowym doświadczeniem szkoleniowym dla młodzieży z klas gastronomicznych. Uczniowie mieli okazję uczestniczyć w prelekcjach i wykładach w ramach specjalnej „Strefy Ucznia”. Zajęcia prowadzone były przez profesjonalistów i specjalistów z zakresu techniki i technologii gastronomicznej. Spośród wielu możliwości uczniowie wybrali między innymi pokaz Grzegorza Ostrowskiego z portalu mniammniam.pl „Co jedzą Polacy z Internetu” , pokazie „Kuchnia przyszłości – energochłonność procesów obróbki cieplnej” prowadzonym przez specjalistów z firmy SILEX oraz warsztatach fachowców z Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach -„Dietetyka jako nauka przyszłości”. Ponadto uczniowie mieli okazję oglądać pokaz rozbioru tuńczyka błekitnopłetwego na stoisku znanej i cenionej w gastronomicznym świecie firmy Cominport. Zainteresowaniem cieszył się również pokaz o tematyce baristycznej. W przerwach między warsztatami młodzież mogła porozmawiać z zaproszonymi gośćmi - między innymi znanymi blogerami i kucharzami.


Młoda krew ratuje życie

W etapie rejonowym XIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Ponadgimnazjalnych w Honorowym Krwiodawstwie pod hasłem „Młoda Krew Ratuje Życie” 2015/2016 w kategorii ilości oddanej krwi w przeliczeniu na jednego pełnoletniego ucznia szkoły ponadgimnazjalnej nasza szkoła zajęła I miejsce.

Szkolne Koło PCK zorganizowało trzy akcje honorowego krwiodawstwa. Młodzież ZSCKR oddała łącznie 30,6 litrów krwi.

Gratulujemy krwiodawcom!


XXIV Olimpiada Wiedzy Rolniczej

Mateusz Ostojski uczeń III klasy technikum mechanizacji został finalistą XXIV Olimpiady Wiedzy Rolniczej. W eliminacjach w Piotrkowie Trybunalskim w dniu 18.10.2016 r. zajął IV miejsce i wystąpi w finale wojewódzkim w Bratoszewicach. W finale wystąpi również nasz absolwent Kamil Gniatkowski, który w eliminacjach był II.


Święto Chleba 2016

Żytni, orkiszowy, kukurydziany, na zakwasie, graham, z miodem, śliwką
- takie i wiele innych rodzajów chleba można było skosztować podczas
organizowanych w dniu 25.10.2016 już po raz ósmy Tygodnia Chleba
Żytniego i Zdrowego Stylu Życia w ZSCKR w Dobryszycach.

Młodzież klasy II PT przygotowała program artystyczny, który
przedstawiał obrzędy związane z chlebem - począwszy od żniw a
skończywszy na Wieńcu Dożynkowym z Chlebem.


Rolnicze nowości techniczne na polach w ZSCKR w Dobryszycach

18 października 2016 roku na polach ZSCKR w Dobryszycach odbyły się pokazy pracy nowoczesnych ciągników i maszyn rolniczych produkcji krajowej.
Uczniowie kształcący się w zawodzie mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych oraz technik mechanizacji rolnictwa mogli sprawdzić i przetestować w pracy, ocenić dane techniczno-eksploatacyjne sprzętu rolniczego wystawionego i użytkowanego na pokazach w rzeczywistych warunkach polowych.
Wystawa i pokaz ciągników i maszyn rolniczych to dla uczniów również zapoznanie się z nowymi trendami i technologiami i materiałami w budowie sprzętu rolniczego polskich producentów.


Dyktando szkolne

Reguły rządzące językiem polskim nie należą do najłatwiejszych. Mogli się o tym przekonać uczniowie ZSCKR w Dobryszycach, którzy 13.10.2016 r. pisali Dyktando Szkolne. Do rywalizacji zgłosiło się 21 uczniów.
13-sty okazał się szczęśliwy dla uczniów, którzy najlepiej napisali tekst.
I miejsce zajęła Dominika Kucała z kl. II PT, drugie miejsce- Maja Kowalik z kl. IV BTL a trzecie miejsce- Kamila Pabiasz z kl. IV PT.
Te osoby pojadą na dyktando do MDK-u, kolejny raz próbując swych sił w ortografii.


Dzień Edukacji Narodowej

W dniu 17 października 2016 r. w naszej szkole obchodzono Dzień Edukacji Narodowej połączony ze ślubowaniem klas pierwszych.

W tym dniu mieliśmy święto: święto wiedzy, nauki, święto nauczyciela i święto ucznia. Nauczyciel to zawód z powołania i chęci przekazania drugiemu człowiekowi tego, co samemu zdobyło się z wielkim wysiłkiem. Nauczyciel jest osobą, która od najmłodszych lat kształtuje osobowość ucznia, jego spojrzenie na świat, uczy prawd o życiu.

Akademię z tej okazji przygotował Samorząd Uczniowski wraz z klasą 3 PTH. Dyrekcji, wszystkim nauczycielom oraz pracownikom naszej szkoły jeszcze raz składamy najszczersze życzenia i podziękowania za trud pracy dydaktyczno-wychowawczej dla nas – uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.


IX Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD

7 października 2016 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w IX Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD w Łodzi. Jest to najważniejsze wydarzenie branży eko produktów w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. W gronie wystawców obecne były zarówno firmy dobrze rozpoznawalne na polskim rynku bioproduktów jak i przedsiębiorcy debiutujący ze swoją ofertą, prezentujący nowe produkty i innowacyjne rozwiązania. Nową tematyką, która była mocno akcentowana w tym roku zarówno w ramach ekspozycji targowej jak i w programie towarzyszącym była alergia. W ramach NATURA FOOD szeroko prezentowane były produkty z segmentu free from czyli bez alergenów - bez glutenu, laktozy, jajek czy bez cukru, a także naturalne kosmetyki i środki czystości. Podczas NATURA FOOD nie zabrakło również atrakcji dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia. Swój kunszt zaprezentowały największe gwiazdy telewizyjnych programów kulinarnych. Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z ekologiczną żywnością, ekologicznymi produktami codziennego użytku, z ekologicznym stylem życia oraz z nowymi sztukami kulinarnymi. Wycieczkę zorganizowała pani Justyna Giernat.

Strona:   123456789 »
Copyright © 2012 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wykonanie: Jakub Drozdek